Håkan Sandell

Født 1962 i Malmö – svensk poet.

Sandell debuterte som poet i 1981. I Malmö var han i overgangen mellom 80- og 90-tallet et medlem av den nå avviklede Malmöligaen, en litterær gruppering bestående av, foruten Sandell, Clemens Altgård, Per Linde, Kristian Lundberg, Lukas Moodysson og Martti Soutkari. Sandell skulle komme til å arbeide med idéer som regnes under begrepet retrogardisme. Kampskriftet Om retrogardism ble trykket i 1995 i samarbeid med Clemens Altgård, hvor Sandell bidro med essayet «Vid den blåa blixten, vid den gröna lind».

Sandell er for tiden bosatt i Oslo, hvor han er engasjert i det nye figurative tradisjonsinspirerte maleriet i Norge. Han er i denne sammenhengen involvert i institusjonen Frie Kunster, som drives av blant annet Christopher Rådlund og Lene Ørnhoft.

Utvalgt bibliografi
1981 – Cathy
1982 – Europé, dikt
1983 – En poets blod, dikt
1984 – Efter sjömännen ; Elektrisk måne, dikt
1986 – Johnny – en film, prosa
1988 – Flickor, dikt
1990 – Skampåle, dikt
1991 – Dikter för analfabeter, dikt
1992 – Bestiarium, privat trykk
1994 – Fröer och undergång, dikt
1995 – Om retrogardism, essay (i samarbeid med Clemens Altgård)
1995 – Mikkel Rävs skatt
1996 – Sjungande huvud, dikt
1999 – Midnattsfresken, dikt
2002 – Traditionens uppvaknande
2003 – Oslo-Passionen, dikt
2003 – Gåvor : valda dikter 1984-2002, dikt
2004 – Begynnelser : en barndom i tjugotvå dikter, dikt
2006 – Skisser till ett århundrade, dikt

Antologier
1992 – Malmöligan : en originalantologi
1997 – Stridselefanten nerför vägen igen
2000 – Från ormbädden
2002 – Metro nord : en skandinavisk diktantologi
2005 – Urblå natt : den 3:e retrogardistiska diktantologin

Priser og utmerkelser
Kallebergerstipendiet 2004
Sveriges Essäfonds pris 2007 for essayet «Mitt på arenan», i Aorta: journal för retrogardistisk kultur nr. 16.